JE Leerdoelen

Alles wat je moeten weten over het ontwikkelingsperspectief

Elk kind heeft soms hulp nodig op school. Sommige kinderen hebben echter meer of andere hulp nodig dan hun klasgenoten. Vaak kan de school deze hulp zelf geven. Heeft jouw kind regelmatig extra of speciale hulp nodig? Dan maakt de school hiervoor een speciaal plan: het ontwikkelingsperspectief (OPP).

Maar wat is zo’n ontwikkelingsperspectief (OPP) precies en wanneer is het nodig? In dit artikel lees je wat een OPP inhoudt en hoe het je kind kan helpen.

Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP)?

Een ontwikkelingsperspectief (OPP) is een speciaal plan waarin staat welke extra hulp jouw kind op school krijgt en hoe de school dat aanpakt. Scholen bieden standaard vaak al extra hulp, zoals remedial teaching, extra uitleg of oefenmateriaal. Heeft je kind daarnaast nog meer of andere ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld bij gedragsproblemen of omdat het een eigen leerlijn volgt? Dan maakt de school een OPP. Dit plan hoort bij de zorgplicht van de school en beschrijft duidelijk hoe de school jouw kind precies gaat helpen.

In het speciaal basisonderwijs krijgt elk kind standaard een OPP. In het regulier onderwijs is het alleen nodig als een kind meer hulp nodig heeft dan wat de school normaal kan bieden.

Een OPP bestaat uit duidelijke doelen. Deze doelen geven aan wat je kind moet leren en hoe de school daarbij gaat helpen. De school gebruikt deze doelen om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt en past het onderwijs aan als dat nodig is. Zo kan je kind zich zo goed mogelijk ontwikkelen en komen zijn of haar talenten beter tot hun recht. Voor jou als ouder en voor de inspectie is door het OPP altijd duidelijk waar aan gewerkt wordt.

De school maakt het OPP altijd samen met jou als ouder. Je mag hierbij aangeven wat jij denkt dat jouw kind nodig heeft.

Welke informatie staat er in het ontwikkelingsperspectief?

In een ontwikkelingsperspectief (OPP) staan haalbare doelen voor je kind en hoe de school die doelen gaat bereiken. Het OPP is persoonlijk en helemaal afgestemd op jouw kind. Daarom staat er precies in wat volgens de school én volgens jou belangrijk is.

Elk OPP bevat altijd drie vaste onderdelen:

  • Het uitstroomprofiel: dit beschrijft naar welk type onderwijs of welk soort werk jouw kind waarschijnlijk kan doorstromen na de basisschool.
  • De onderbouwing van het uitstroomprofiel: hierin legt de school uit waarom jouw kind bepaalde ondersteuning nodig heeft. Ook staat er duidelijk welke dingen je kind moeilijk vindt of juist goed kan.
  • Het handelingsdeel: dit onderdeel beschrijft precies welke hulp je kind krijgt en welke doelen daarbij horen.

Wanneer is een ontwikkelingsperspectief nodig?

Een ontwikkelingsperspectief (OPP) is nodig als je kind meer hulp nodig heeft dan wat de school normaal gesproken kan geven. Elke school biedt standaard ondersteuning. Welke ondersteuning dat precies is, staat beschreven in het samenwerkingsverband van de school. Wil je weten wat jouw school standaard aan hulp biedt? Vraag dit dan aan de leerkracht van je kind of aan de directeur.

Een school maakt een OPP nooit zomaar. Als ouder hoor je hier altijd van tevoren over. Meestal zijn er al gesprekken geweest waarin besproken werd wat jouw kind lastig vindt en welke hulp nodig is. Zit je kind op het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs of praktijkonderwijs? Dan is een OPP altijd verplicht.

Ook wanneer je kind van een reguliere basisschool naar speciaal (basis)onderwijs gaat, is een OPP nodig. Hiermee laat de school zien dat eerst geprobeerd is om je kind zelf op de reguliere school te helpen. Blijkt daarna dat de hulp uit het OPP niet genoeg is? Dan kan worden besloten om je kind over te plaatsen naar speciaal (basis)onderwijs.

Mijn kind heeft een ontwikkelingsperspectief, en nu?

Als het ontwikkelingsperspectief (OPP) klaar is, gaan de school, jij en je kind ermee aan de slag. Samen werk je aan de doelen uit het plan. Elk jaar wordt gecontroleerd of de doelen nog passen bij je kind en of ze al zijn gehaald. Soms moeten doelen of begeleiding aangepast worden. Het kan ook voorkomen dat blijkt dat je kind toch meer of andere hulp nodig heeft dan de huidige school kan geven. In dat geval kan besloten worden dat je kind beter past op het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs.

Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel over speciaal onderwijs.

Ontwikkelingsperspectief en doorstroomtoets

In groep 8 zijn scholen verplicht om een doorstroomtoets af te nemen. In principe moeten alle kinderen deze toets maken, maar er kan een uitzondering gemaakt worden voor kinderen met een OPP. Dit besluit wordt altijd gemaakt in overleg met jou als ouder. Het niet maken van de doorstroomtoets heeft geen invloed op de toelating tot het voortgezet onderwijs. Scholen gebruiken hiervoor namelijk het schooladvies.

Wat kun je als ouder zelf doen?

Als ouder word je altijd betrokken bij het maken van een OPP. De school moet jou duidelijk informeren en overlegt samen met jou over de doelen en begeleiding. Jij hebt hierbij zelfs het laatste woord: het handelingsdeel (doelen en hulp) van het OPP wordt pas definitief als jij ermee akkoord bent.

Heb je vragen over het OPP of herken je bepaalde punten niet? Vraag dan om uitleg of bespreek het met de leerkracht of de directeur. Soms is het gedrag van je kind thuis anders dan op school. Daarom is goed overleg altijd belangrijk. Begrijp je sommige woorden of zinnen in het plan niet? Vraag de school dan gerust om extra uitleg. Het is belangrijk dat je precies weet wat er in het plan staat

Krijgt je kind op school extra ondersteuning, maar wil je je kind thuis ook extra ondersteunen? Met het oefenmateriaal van Junior Einstein kan jij als je ouder je kind op makkelijke manier thuis extra laten oefenen. Bij ons vind je oefenmateriaal voor elk vak, elke groep en elk niveau. 


© Junior Einstein BV 2012-2025 - Privacy verklaring - Cookies