Hoogbegaafdheid: wat betekent het precies, hoe herken je het bij je kind en hoe kun je daar het beste mee omgaan? In dit artikel lees je alles over de kenmerken, uitdagingen en de manieren waarop je jouw hoogbegaafde kind goed kan ondersteunen. Van signalen herkennen tot testen en praktische tips: we nemen je stap voor stap mee.
Hoogbegaafdheid betekent dat iemand extreem uitblinkt in één of meerdere intelligentiegebieden. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat al op jonge leeftijd complexe rekenproblemen oplost, een grote interesse toont in sterrenkunde of zich langdurig kan verdiepen in een onderwerp dat voor de meeste leeftijdsgenoten nog onbekend is.
Er zijn geen strakke richtlijnen waar iemand aan moet voldoen om hoogbegaafd te zijn. Meestal wordt er gekeken naar cognitieve kenmerken en persoonlijkheidskenmerken. Een IQ van 130 of hoger wijst op een uitzonderlijk hoge intelligentie. Maar hoogbegaafdheid is meer dan een hoog IQ alleen.
Hoogbegaafde kinderen zetten hun intelligentie vaak op een bijzondere manier in. Ze kunnen bijvoorbeeld opvallend goed zijn in taal, rekenen, creatief denken of het leggen van verbanden. Ook fantasierijk en oplossingsgericht denken komt vaak voor. Ze hebben een andere denkwijze en handelen op een andere manier dan de meeste kinderen. Geen enkel hoogbegaafd kind is daarin hetzelfde!
Je kind is mogelijk hoogbegaafd als het opvalt door uitzonderlijke prestaties of gedrag in één of meerdere intelligentiegebieden. Denk aan:
Daarnaast komt het vaak voor dat een hoogbegaafd kind een IQ van boven de 130 heeft. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn: sommige hoogbegaafde kinderen scoren lager op een IQ-test, terwijl ze wel uitzonderlijke capaciteiten laten zien op andere gebieden. Elk kind met hoogbegaafdheid uit zich op een eigen manier.
Denk je dat je kind hoogbegaafd is? Dan kan het helpen om een specialist in te schakelen, zoals een psycholoog. Die kan een intelligentietest afnemen en advies geven over hoe je je kind het beste kunt begeleiden. Voldoende uitdaging en passende ondersteuning zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een hoogbegaafd kind. Neem contact op met je huisarts als je meer wilt weten of je kind wilt laten testen.
Hoogbegaafdheid ziet er bij elk kind anders uit. Sommige kinderen herkennen zich in veel van de kenmerken hieronder, anderen juist maar in een paar. Het gaat erom hoe jouw kind zich in het geheel laat zien, en dat hoeft dus niet aan een vast lijstje te voldoen:
Heeft je kind thuis extra uitdaging nodig? Dan kunnen we werkbladen, online oefenen of Oefenboeken van Junior Einstein goed van pas komen! Al ons oefenmateriaal is ingedeeld op niveau zodat jij als ouder makkelijk oefeningen kan uitzoeken dat past bij het niveau van jouw kind.
Hoogbegaafdheid vaststellen gebeurt meestal door een deskundige, zoals een psycholoog. Dat proces bestaat uit verschillende stappen:
Hoogbegaafdheid heeft veel voordelen. Je kind leert snel, denkt creatief en kan complexe dingen begrijpen. Maar het is niet altijd makkelijk. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich anders voelen dan leeftijdsgenoten, en dat kan soms lastig zijn. Ze kunnen tegen dingen aanlopen die je misschien niet direct zou verwachten:
Het ondersteunen van een hoogbegaafd kind is niet altijd makkelijk. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich goed voelt en uitgedaagd wordt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om daarbij te helpen:
Hoogbegaafdheid brengt veel moois met zich mee, maar vraagt soms ook wat extra aandacht. Elk kind is anders en dat geldt ook voor hoe hoogbegaafdheid zich uit. Door goed te kijken naar wat jouw kind nodig heeft en waar het blij van wordt, kun je als ouder veel betekenen. Vertrouw op je gevoel en wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is.
Wil je je kind uitdagen op een manier die echt bij hem of haar past? Bij Junior Einstein vind je oefenboeken, werkbladen en online oefeningen die aansluiten bij verschillende niveaus en interesses. Zo krijgt je kind precies de uitdaging die het nodig heeft.